Torcik mascarpone z truskawkami
Ciasto z mascarpone chodziło za mną od momentu, jak tylko zrobiło się ciepło. Zamarzył mi się torcik mascarpone z truskawkami, więc kiedy pojawiły się pierwsze truskawki, wiedziałam, że nie ma, na co czekać.
Biszkopt upiekłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Zwiększyłam trochę proporcje, żeby można go było podzielić na 3 części. Jest ekspresowy w przygotowaniu i spokojnie można go upiec dzień wcześniej. Krem nie jest bardzo słodki, dlatego że cukier puder dodałam tylko do mascarpone. Osobiście uwielbiam ten lekko kwaskowaty smak w letnich ciastach i deserach. Wtedy doskonale nadają się na gorące i duszne dni. Truskawek już prawie nie ma, więc śmiało zastąpcie je innymi owocami np. malinami. Ja czekam na jagody ;)
TORCIK MASCARPONE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI
BISZKOPT:
• 7 jajek
• 7 łyżek mąki pszennej
• 6 łyżek cukru
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
• 250g mascarpone
• 400ml śmietanki 36%
• 3 łyżki cukru pudru
• 200g truskawek
• 1/2 opakowania galaretki truskawkowej
PRZYGOTOWANIE
BISZKOPT
Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, żeby masa nie opadła.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 blaty.
MASA
Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, żeby masa nie opadła.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 blaty.
MASA
Połowę truskawek wkładamy do rondla, miksujemy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, następnie łączymy z zimnym musem truskawkowym.
Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą mascarpone.
Na dolny i środkowy blat biszkoptu układamy pokrojone w plasterki truskawki i przekładamy masą. Wierzch i boki również smarujemy masą i dowolnie dekorujemy. Gotowy torcik przechowujemy w lodówce. Najlepiej wyciągnąć 15 minut wcześniej przed podaniem.
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, następnie łączymy z zimnym musem truskawkowym.
Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą mascarpone.
Na dolny i środkowy blat biszkoptu układamy pokrojone w plasterki truskawki i przekładamy masą. Wierzch i boki również smarujemy masą i dowolnie dekorujemy. Gotowy torcik przechowujemy w lodówce. Najlepiej wyciągnąć 15 minut wcześniej przed podaniem.
Nacieszyliście się truskawkami? Jakie ciasta najczęściej z nimi robicie?
0