Sezon na.. rabarbar! Ucierane ciasto z rabarbarem

5/31/2017

Pieczenie ciasta z owocami zawsze przypomina mi dzieciństwo. Mieszkanie z dziadkami. Ogrodem, piękną wysoką czereśnią, kwaśnym agrestem, którego nigdy nie lubiłam, zrywaniem porzeczek w trzech kolorach i właśnie długim soczystym rabarbarem. Dziadek robił z niego kompot a babcia piekła pyszne ucierane ciasto. Miękkie, wilgotne, z kruszonką i obficie posypane cukrem pudrem. Płaskie, bez zbędnych ulepszaczy i dodatków, ale za to z dużą ilością rabarbaru. Znikało w mgnieniu oka.

Dlatego dziś chciałabym Was zaprosić na to ciasto. Uniwersalne, które można robić prawie z każdymi owocami i to w dużych ilościach. Ważne, tylko aby dobrze zmiksować dodawane kolejno jajka. Ucierane ciasto z rabarbarem to jedno z tych, które przypomina mi o beztroskich latach młodości. Nie zdążyłam go nawet posypać cukrem pudrem, a już nie było ani kawałka. Częstujcie się.


UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM


SKŁADNIKI

• 200g mąki
• 200g masła (miękkiego)
• szklanka cukru (lub innego słodzika)
• 4 jajka
• 1 i 1/2 łyżeczk proszku do pieczenia
• rabarbar (ilość według uznania)
• łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

Rabarbar kroimy na kawałki (jeśli ma brzydką skórkę, obieramy). Posypujemy go 3 łyżkami cukru, cynamonem i mieszamy.
Miękkie masło dokładnie ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku i każde miksujemy min. 5-7 minut. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko na wolnych obrotach. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i posypujemy rabarbarem.
Pieczemy ok. 40 minut w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku.

Smacznego!



Sezon na rabarbar ciągle trwa, więc zachęcam do wypieków z jego udziałem. Możecie go również śmiało mrozić, żeby po sezonie cieszyć się jego smakiem.

Lubicie rabarbar? Często w sezonie wykorzystujecie go w kuchni? Jeśli macie fajne pomysły na jego wykorzystanie podzielcie się tym ze mną :)

PODOBNE POSTY

0

Polub na Facebook

Obserwuj Instagram

Obserwuj Google+