Sernik kajmakowy na kakaowym spodzie

4/24/2017

Gdyby ktoś obudził mnie w nocy i zapytał, jakie jest moje ulubione ciasto odpowiedziałabym bez zastanowienia: sernik! Jest ktoś kto nie lubi sernika? Jeśli tak, to przyznam szczerze, że go nie rozumiem. Sernik, w porównaniu z innymi ciastami, piekę często. Pojawia się też na stole praktycznie w każde święta, więc i w tę Wielkanoc nie mogło go zabraknąć. Od świąt minął już tydzień, ale sernik kajmakowy na kakaowym spodzie można piec cały rok, więc zapraszam na przepis.

Od dłuższego czasu zbierałam się, żeby upiec sernik z kajmakiem. W końcu kupiłam składniki i zadziałałam ;) Wyczytałam kiedyś, że do piekarnika należy włożyć naczynie z wodą, aby ciasto wyrosło puszyste. Zastosowałam i chyba działa, więc polecam takie rozwiązanie. Na pewno wypróbuję przy pieczeniu innych ciast.

Ciasto kakaowe wyszło mięsiste i wilgotne, a sernik bardzo delikatny i puszysty. Śmietankę ubijam bez cukru, ponieważ kajmak idealnie dosładza całość. Jeśli pieczecie go w tortownicy, spód można spokojnie zrobić z połowy porcji, ponieważ wyszedł dość wysoki. Gdybym wiedziała, że wyjdzie taki pyszny, zrobiłabym go dużo wcześniej.


SERNIK Z KAJMAKIEM NA KAKAOWYM SPODZIE


SKŁADNIKI

CIASTO KAKAOWE
• 100g masła
• 1/2 szklanki cukru
• 1/2 szklanki mąki
• 2 jajka
• 2 łyżki wody
• 2 łyżki kakao
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA
• 1kg twarogu (użyłam zmielonego twarogu z wiaderka)
• 4 jajka
• 1/2  szklanki cukru pudru
• 100g masła (roztopionego)
• 3 łyżki masy kajmakowej (krówkowej)
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1/3 szklanki mleka

DODATKOWO
• 250ml śmietanki 36%
• 400g masy kajmakowej (oprócz 3 łyżek, które dodajemy do masy serowej)
• 3 łyżki masła


PRZYGOTOWANIE

CIASTO KAKAOWE
1. Masło, cukier, wodę i kakao rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej masy dodać jajka, połączyć, a następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. 
2. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w 180 st. C. 

MASA SEROWA
1. Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać twaróg, roztopione masło, mąkę ziemniaczaną, masę kajmakową, mleko i wszystko delikatnie i krótko wymieszać. 
2. Masę wlać na ostudzone ciasto, wyrównać i piec w 180 st. C. przez min. 60 minut*. 
3. Wyłączyć i zostawić w piekarniku do wystygnięcia.

DODATKOWO
1. Śmietankę ubić na sztywno i schłodzić w lodówce.
2. Masło razem z masą kajmakową podgrzać aż do rozpuszczenia się masła. Ostudzić.

Na zimny sernik wyłożyć śmietankę, a następnie polać masą kajmakową. Wierzch można dobrowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce.

*Po tym czasie sprawdzić, czy masa dobrze stężała. Jeśli masa jest jeszcze dość wodnista ciasto przykryć folią aluminiową i zostawić w piekarniku. U mnie wystarczyło 20 minut. 

Smacznego!





Lubicie sernik? Macie na niego sprawdzony przepis? Może pochwalicie się ciekawym przepisem, którym będę mogła się zainspirować przy następnym pieczeniu? A jeśli nie lubicie serników, to koniecznie napiszcie dlaczego?


PODOBNE POSTY

0

Polub na Facebook

Obserwuj Instagram

Obserwuj Google+