Świąteczne kruche ciastka z cynamonem. Na ostatnią chwilę
Święta już za 2 dni. Wszyscy zapewne jesteście pochłonięci przygotowaniami, w Waszych kuchniach tworzy się pełno smakowitych potraw a pierniczki są już dawno upieczone i ewentualnie czekają tylko na ozdabianie. Jednak mam jeszcze dla Was przepis na szybkie ciasteczka cynamonowe, które można zrobić dosłownie dzień przed wigilią. Może znajdzie się jakiś zapominalski, któremu taki przepis się przyda.
W moim rodzinnym domu rzadko na Święta piekło się tradycyjne pierniki z miodu. Jako dziecko nigdy nie umiałam doczekać się, kiedy zmiękną. Jednego roku mama zrobiła takie, które były jeszcze twarde tydzień po świętach i od tamtej pory piekłyśmy tylko te, które nie musiały czekać w puszce aż do Świąt. Lukier robiłyśmy z cukru pudru, wody i soku z cytryny i ozdabiałyśmy kolorowymi posypkami.
Poniższe ciastka są kruche, pięknie pachną cynamonem i nadają się nie tylko na Boże Narodzenie. Można zrobić je w wersji kakaowej, wystarczy dodać do ciasta 2 łyżki kakao (wtedy odejmij 2 łyżki mąki).
Świąteczne ciastka z cynamonem
Składniki
- 1 szklanka maki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50g cukru pudru
- 125g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jak przygotować?
Do naczynia wsyp wszystkie suche składniki. Wymieszaj. Dodaj jajko, miękkie masło i zagnieć. Rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wycinaj ciastka. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut do zarumienienia. Ostudź.
UWAGA!
Jeśli ciasto po zagnieceniu będzie się kleić do dłoni, dodaj stopniowo po płaskiej łyżce mąki.
W tym roku dekorowałam wszystkie lukrem z białka kurzego i cukru pudru. Część została zapakowana w słoiku jako prezent, część zawisła na choince, a reszta powoli znika w naszych ustach.
0